Jak zrobić piwo w domu? Oto prosty przepis!

0
1510
slody jasne ciemne specjalne pszeniczne malteurop 2 e1522144638305
slody jasne ciemne specjalne pszeniczne malteurop 2 e1522144638305

Warzenie piwa wydaje się większości z nas czasochłonnym i skomplikowanym procesem, który niemożliwy jest do przeprowadzenia w warunkach domowych. Okazuje się jednak, że istnieją proste przepisy na domowe piwo, które zachwyci nas barwą i smakiem!

slody-jasne-ciemne-specjalne-pszeniczne-malteurop-4
Pomysł na warzenie własnego trunku zwykle przychodzi w wyniku rozczarowania co do korporacyjnych, znanych wyrobów browarniczych. Często mamy ochotę na „coś innego”, dlatego zaczynamy eksperymentować. Zwykle po wypiciu pierwszego piwa własnej roboty, nie chcemy już sięgać po sklepowe produkty.

Jak zatem przygotować piwo w domu? Czego będziemy potrzebowali?

slody-jasne-ciemne-specjalne-pszeniczne-malteurop-1

Poniżej przedstawiamy krótki poradnik.

Po pierwsze, potrzebne nam będą dwie puszki koncentratu słodowego o pojemności ok. 1,7 kg.  Jedna puszka powinna być z nienachmielonym słodem, druga z nachmielonym. Koncentraty słodowe można bez problemu nabyć np. w sklepach internetowych z tego typu asortymentem.

slody-jasne-ciemne-specjalne-pszeniczne-malteurop-3
Oprócz tego niezbędne będą pewne proste sprzęty – pojemnik fermentacyjny z kranikiem i rurką  fermentacyjną, środki do dezynfekcji – np. pirosiarczan sodu. Jest to bardzo ważne, ponieważ koniecznie trzeba zachować czystość.

Następnie będziemy potrzebowali 10 litrów wrzątku i tyle samo zimnej wody.  Po dezynfekcji puszek i innych sprzętów, możemy zacząć produkcję piwa.

slody-jasne-ciemne-specjalne-pszeniczne-malteurop-2
Do fermentatora wlewamy na początku 10 litrów wrzącej wody, a następnie słód i dokładnie mieszamy, aż pojawi się piana. Następnie dolewamy wodę mineralną, tak aby otrzymać temperaturę 20 stopni Celsjusza. Kolejny krok to wsypanie do fermentatora drożdży piwnych.

Na koniec zamykamy pokrywę fermentatora i zostawiamy na tydzień. Po tym czasie, piwo przelewamy do butelek, a do każdej z nich dosypujemy łyżkę cukru. Piwo powinno być nalane w taki sposób, aby szyjka butelki pozostała pusta.

Gotowe piwo w zamkniętych korkownicą butelkach powinno stać jeszcze 2 dni.  Z takiej ilości składników powstaje ok. 40 butelek trunku.

Jeśli szukasz odpowiedniego słodu do swojego trunku, zapoznaj się z ofertą firmy Malteurop!

slody-jasne-i-ciemne-malteurop-4

slody-jasne-malteurop-3

slody-jasne-i-ciemne-malteurop-4

slody-jasne-i-ciemne-malteurop-7

slody-jasne-i-ciemne-malteurop-1

sklep-ze-slodami-malteurop-1